~ SPEECHLESS WEDNESDAY ~






Salam Mahabbah wa Rahmah semua !

^__^


Okay, bese nye ... asal Rabu jek .. blogger blogger seme ... mesti 'hapdet'
entry dorang "WordlessWednesday" kan kan kan ??


But, for today .... Miss tak mau guna pakai term tersebut ... kerana ...
for this Wednesday .... its such a SPEECHLESS day ~
banyak bende yg berlaku ... sampai tak terkata rasa nye ... huhuhu
(-__-')

**Walaupun dah masuk 27th December 2012 (THURSDAY).. 
Miss nak story jugak !! tak kire ! >__<'


You know why ??

macam macam yg terjadi utk hari ni..... huhuhu
**eyh yeke macam macam ?? gasak laa...hehehe ..


Actually hari ni Miss teman my Sis BeLLa pergi ke sekolah dia kat Pekan ada urusan pendaftaran sesi 2013 dia hari ni ... so, we've went with our cousin ... Fatin ... and for the first time kami bertiga berjalan jalan menaiki bas .... huhuhu ...


memang haru ... Bese nye jenjalan kat area bandar kuantan neyh jek ... rayap naik kaki ... tapi kali ni .. masuk daerah lain .. takkan nak naik kaki je kot !


And, disebabkan my Dad busy today... so, kami pon survived lah sndri pergi ke Pekan tuh dengan BEE HUAT a.k.a  "kuda belang taik cicak !" 
hakhakhak .... 
**sesuka secukup rasa maggi je aq kasik nama manja bus tuh kan?? hahaha :p



**tampan kan "Kuda belang neyh ?? hekhek ..


Masih gagah bertenaga taw bus neyh ... nampak mcm dah tak power .. tapi rupe nye .. power lagik ... ! heee^^


Cuma kat dalam nye je lah .. conteng sana .. conteng sini... 
kompom pasti sure ... !! keje keje bebudak vandalism yang buat ... 
haishh ... ape nak jadik lah agaknye yek ??


pokok dah berjuta juta batang kene tebang tetiap hari nak dibuat kertas ... 
neyh deme nye... macam dah tak cukup sangat kertas nak diconteng ... 
masalah masalah.. 
**okay ... dah setat babling! tapi mmg kene babling .. apa nak jadi.... ??!! =__='


Dah... Miss bukan nak crite hal mereka mereka yg kurang belajar & hadam subjek Sivik sekarang ! wuwuwuwu ... >__<'


Haa... then, sampai lah kami di bandar Diraja Pekan, Pahang ... jalan punye jalan ... lalu lah depan Muzium nye .. perh.. ternganga dua saat !
hahaha... setelah muzium tersebut siap diubah suai ... Miss dah tak pernah jenguk lagik... last jenguk masa kekecik dulu ... dah berkurun kan ?? hikhik ..


Tapi ...sure santek sekarang neyh habaq hang ... ! ade bangau lagik dlm kolam depan muzium tuh ... ade arca arca ... haiwan .. kuda, gajah ... lagi ape ntah ... tak dpt dikenal pasti pula ... huhuhu... 


maklum lah ... kitorang tgok dr jauh jek ... sbb ade tujuan lain lagik nak di settle kan.. lain kali, ade rezeki insyAllah pergi lah kot ... zaman bila tuh .. tak pasti ... 
hehehe... :p


jalan punye jalan .. sampai lah ke sekolah nye .... settle seme seme hal ... bayar itu ini ... and sempat potong kek lagik .. kengkwan Bella punye keje lah tuh.. bebudak STC .. kalau ingat mereka ... ade dalam entry # INI # 


lepas habis sesi bersama mereka, kami pon gerak balik ... 
upss.. ekceli bukan balik .. tapi gerak keluar dari sekolah tu jek .. 
dan meneruskan kembara kami .. 


memang kembara ... jalan kaki .. serata alam kami jalan ... **yeke??**
pergi kedai buku, pergi bank ... hajat nya nak balik terus kalau ade Encik Kuda belang tuh berhenti .. sebab mmg bus tuh amek penumpang dekat bank yg ktorg pergi tuh .. 


Tapi, sadis nye .. elok elok jek sampai turn urusan Bella, bus pon sampai lalu meninggalkan kami yg ke- PANA an didalam bank tersebut ... hnya mampu memandang sepi bus yg berlalu pergi ... huahuahua ... (?_?)
melangut lah kami menunggu bus tersebut kembali ...hukhukhuk


At last, setelah berada dialam penantian yg penuh penyiksaan selama hampir sejam, encik kuda belang pon kembali ... 
yeayyy !! Alhamdulillah ...~ :'D


Dengan bahagianya ... kami panjat kuda tersebut dan bermulalah perjalanan ... 
agak ramai juga penumpang yang ada .. kire nak penuh jugak lah.. 
sebab bus tambang kan.. ade orang nak naik, dia berhenti amek ... 


Tapi, tetiba !! 
kami di terkejutkan oleh seorang insan ni (LELAKI)... 
dia duk sengsorang dekat seat tuh... tetibe jek tumbok tumbok seat depan dye .. tekejut seyh ...~ 


sume penumpang lain saling pandang memandang antara satu sama lain ... 
**CUAK !!**


Miss cuak jugak ..tapi still cool lagi ... then, sekali mamat tuh pusing belakang ..tepat pandang Miss dengan mata merah nya ... sambil tangan dia seolah olah ajak bertumbok ! pergghh... memang berganda lah kecuakan nye !!


Tapi, Miss pandang je lah .. tangan pon dah ready dikepalkan n menanti hint utk bertindak ... wuwuwuw... **mcm hebat jek kan ?!


keadaan yg cenggitu ... nak tak nak ... kena lah siap sedia dgn ilmu pertahankan diri yg ada ... kan ?! yang penting, jgn panic !! 
^^,v
**nasihat umum dari MissLight ~ hiii ... :D


okay, pastu ... Mamat tuh duduk balik kat seat dye diam diam ... tak lama pada tuh, dye tumbok tumbok lagik seat ... siap nak tumbok tingkap bus lagik u'olls !
seram giler ... lagak gaya nye mcam berinteraksi dgn sesuatu pun ade.. 


Miss bila tgok mamat tuh amok cenggitu, terus tak boleh duk diam lah .. mulut neyh tak berhenti membaca apa yg patut ... tengah tengah Miss baca Ummul Kitab, (niat dlm hati nak hembus lah kat mamat tuh dr tmpat Miss) mamat tuh terus tetibe tumbok lagik sekuat hati .. lagi kuat dr tumbokan sblom nye ... macam ade effect je bile Miss baca ayat tu ... huhuhu .. 


kalau kerusi tuh bernyawa ... ade kerusi tumbok balik agaknye kan?? 
**okay....merapu ~ maafkan saya ...~ (=__=')


pastu, mamat tuh tetibe bangun, pergi ke pintu tengah bus tu... then nak terajang pintu pulak ... Miss yg betul betul duk dekat dgn pintu tuh... mmg berdebor laaa....
dah semakin bersedia utk bertindak .. tapi, sabar kan hati ni... kalau ikut nafus ammarah ... ade Miss hamun mamat tuh ... 
**tapi takut jugak.. kang tak pasal pasal masuk buletin utama pulak mlm besok ! hahaha ... :p


tak lama tuh.. pakcik konduktur bus tuh cakap yg mamat tuh mental sebenarnye... 
perghh ... mmg tak sangka lah... buat nye dia bertindak lebih ganas lagik .. haru biru seme orang dlm bus tu... huhuhu


then, mamat tuh turun sebelum destinasi terakhir ... Alhamdulillah ... berterbangan perasaan kacau bilau kerisauan kami semua tadi ... huhuhu


Kami turun di terminal.. solat Zohor .. then, sambung kembara .. Bella nak beli barang dia pulak ... merayap lah kami bertiga tetengah terik mentari tuh.. 
naseb baik ade payung magic ... ! tahu kenapa payung magic ??


sebab payung tuh, boleh terbukak sendiri .. hahaha... 
ekceli payung tuh agk rosak .. kene lilit dgn pelekat dia baru tak terbukak ... 
kalau terlerai lilitan nya .... 
taraaaa.... ternganga dengan sendiri nya payung tersebut ... !!


cuba bayangkan .. tgh tgh pegang .. tetibe terbukak payung tuh tengah tengah org ramai ... hahaha... mmg tu lah yg terjadi td ... dlm kedai pulak tuh... hahahahaha.. senak perut kitorang ketawa ...  
**haru haru ... (-__-')


nak dijadikan cerita .. Allah taala temukan lagik kami bertiga dengan mamat mental tadi... tengah nak lintas jalan pulak tuh ... ya Rabbi ya Kareemm ...
bayangkan cemana perasaan cuak itu kembali ?! blllerrr  ~ 


Alhamdulillah takde pape .. cuma mamat tuh pandang je lah dengan mata merah saga dye tuh ... siyes dup dap dup dap jantung neyh... 
bukan kerana panahan asmara ke hape ... 
tapi sebab cuak & takut kalau kalau dia tumbok ktorang..
tak pasai pasai melambung ke tengah jalan... penyek dak kereta yg lalu lalang ... 
huuuu... wana'uzubillah minzaalikk !! 
**masuk nightline pulak kang ... huhuhu ...~ 



lepas tu ... kami menuju lah ke tempat tempat yg berkenaan.. 
beli beli beli ... (Bella je lah ) then, kami kepeningan utk meneruskan hala tuju ... tak taw nak p mana dah... hehehehe... dah la lapaq ... ! 

last last decide .. balik je lah naik rapid kuantan.. hala ke cenderawasih ... 
*tengah free service nye sekarang ni..! rugi la kalau tak guna kan? hiiiii^^**

**haa.. neyh lah encik encik rapid yang ada di bandar Kuantan ^^

nak carik encik rapid pon sekian .. tak tahu plak kene tggu kat terminal makmur tuh.. kitorang lak tercongok tggu kat bus stand pasar ... hahaha.. 
tak pasal pasal kene berjalan ke terminal semula... 
dah naik, lain pulak cerita nya dalam bus tuh ...


ade sekumpulan bebudak lelaki duk seat belakang dlm bus tuh.. tunjuk perangai 'berhingus' dorang ! depa duk menggatal ... angkat angkat tangan duk lambai lambai kita .. bila pandang, buat buat garu kepala lah .. usap usap dinding bas la... motip please ... ??!! 


depa ingat kita ni budak sekolah macam depa ka ?? apa nak jadik laa bebudak sekarang neyh .... sadis  betul ! siyes ckap .. Miss pasti & yakin bebudak tuh budak sekolah rendah .. takpun bebudak menengah rendah .. form1@2 gitu... haish....
mmg speechless lah !! (+__+')


Dah smpai cenderawasih tu... kami singgah carik makanan kat pasar malam .. lapaq weyh ... beli mcam macam ... pizza, murtabak mini, and keropok lekor yg boolat boolat tuh ... **banyak ke?? tak kan ?? hehehe ... :p


Pastu serba salah nak bawak balik ke ... nak makan terus ... hari dah petang sgt ... bawak balik kang, kesian lak kat adek adek kat umah tu.. sure tak cukup nk bg dorang sekali.. 

last last kami berkelah kat taman buruk yg ade kat situ .. 
taman buruk?? haa..taman tuh lah yg berjasa masa hang kekecik kanak kanak sirap dulu Farhana Amirah oooiitt..  duk bermain di situ... huhuhu... 
tapi siyes dah buruk .. ! tak terjaga ... but, ade jugak bebudak lepak n dtg main .. 


kitorang lak, siap berkelah lagik...! hehehe... tu pon .. kerna terpaksa ...~ 

dah siap siap makan, Bella & Fatin g ke kedai semula.. beli aiskrim pulak... untuk adek adek... kesian .. kami makan sedap sedap .. at least, ade jugak bawak balik buah tangan utk dorang kat umah kan ?? heee... ='D


pastu, dengan peerut kenyang, kami pon pulang .... 
Alhamdulillah pulang dengan selamat .... Alhamdulillah jugak, sepanjang perjalanan kami tadi, tak hujan... :')

Tapi series ... kepenatan nya.. memang tak terkata ... nak tercabut kaki kami kot !! hukhukhuk ... (?__?)


Semua yg berlaku dari pagi, sampai ke nak balik tuh... terlayar dalam kenangan kami bertiga .. untuk 2012 neyh ... 


layak lah kan Miss buat entry neyh tajuk nye ... 

"SPEECHLESS WEDNESDAY"


tak terkata .... ~
**tapi berlambak jugak kata kata yg berterabur kat sini kan?! 
gasak laaahh .....~ hehehehe.... ^^



Okay lah, sekian sahaja untuk hari ini ....

hOpe the best ever for tomorrow !
Bi iznillah ... insyAllah ..~


AdiOs amigos ... !!


ilalliQa'... Wassalam ... 





**Peace, with IMAANN ....~** (^^,)v

**Dont fOrget !! PRAY FOR GAZA TOO !! :')





2 comments:

Ayie Abas said...

salam kenal miss...

wahhhh...bandar kuantan dah makin maju skrg...dah ada bas rapid...

ayie dulu naik bas rapid kat KL jer..

Miss Light of Happiness said...

@Ayie Abas Wassalam ... Salam kenal juga ... ~ ;)

ha'ahh .. dah ade rapid sekarang neyh ...
buat masa cuti neyh, free service ...
tp start charge nye bulan January nanti..
Miss sesekali balik akan naik lah kot .. ^^

Btw, thanks so much sudi singgah & komen yep.. ! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...