KASIHNYA SEORANG IBU, TIDAK PERNAH MENGHAMPAKAN ...






Salam Mahabbah wa Rahmah ...


Salam Khatimul Sanah 2012 ... ~


(^__~')


Kasihnya Ibu ... 


Sape setuju dengan Miss, bahawasanya ... 
Ibu kita tak pernah menghampakan kita ?? 


Sape setuju sila angkat kening !!
hehehe... 


Tak perlu susah susah ... 
cukup diakui dalam hati nurani anda semua ... :)


kenapa Miss bangkitkan isu ni untuk entry kali ni ??

Sebab utamanya ialah ... 
sangat sangat bertepatan dengan apa yang Miss rasakan sekarang di saat ni ...

My mOm ... my beLoved mOm ...


She's never let her children down ...
setiap keinginan dan kemahuan kami adik beradik ...
(^_^)

Especially bab bab teringin nak makan sesuatu ... 
pasti, dan sehabis upaya mOm akan usahakan untuk 
siapkan .. sediakan .. & masakkan untuk kami ...
huhuhuhu... 

**terharu yang amat amat terharu ..~ 
(?__?')


Nak pulak macam Miss neyh .. yg kalau cuti jek ade kat rumah .. 
and of course, apa saja yg Miss teringin nak makan, mesti mOm masakkan .. !


Even kadang tu .. 
Miss tak cakap directly pun dekat mom yg Miss nak ape...
Miss just sebut sebut je .. 
teringin nye nak makan tu... teringin nye nak makan ni...


And, dalam tak sedar juga, tetiba my mom prepares the dishes !
macam magic lak kan ?? heee ^^


But, she is my mom ... and that is my mom ...
my superior mom !! 
:')


Macam dalam entry Miss beberapa minggu yg lalu ...
Miss teringin & mengidam sesangat nak makan Crepe kan ..??


then, balik neyh ... my mom cam tetahu je that her daughter yg ini ...
teramat mengidamkan crepe tuh !


As what I said just now ... no matter what .. she's gave her good & best effort
to prepares it !! 

Ya Rabbi ya Kareemm ... terharu sungguh !!

Walaupun tak cukup bahan, mom tetap buat jugak ...
Bahan yg tak ckup tu .. whipped cream je.. 


So, walaupun bukanlah the actual crepe .. but just a
'lempeng gulung durian' ... 


I still appreciate it the most ! 
(>_<')

She did try to find the whipped cream .. and mom nak yg dalam kotak ... unfortunately, takde pulak kat pasar raya dekat sini .. 


Yang lain ade, memang ade.. tp yg spray (non-halal) tu ... 
and she said .. she doesn't want to give her children eating non- halal food ...

See !!!

Ouh Allah ... this is what we called ...


MOTHER's LOVE ... ~ 

=')


And for today ... to be specific ... for tonight ... my mom .. 
she did preparing the karipap ... !! 


Sungguh, tak jangka pon ... I did sebut sebut bebaru neyh ... 
sedapnya karipap ... nak pulak karipap pusing .. 
you guys know why ??


Sebab, gegara menonton iklan kat tv tuh .. pasal Dana Industri ape ntah ... 
yg pasal ade usahawan bumiputera mengusahakan produk karipap .. 
frozen food ... 


Punca dari iklan tuh laah ...  I've dreaming eating karipap pusing ... 
at last, my mom buat jugak  ... 
my dreamed karipap pusing .... !!
hukhukhuk ... :')



So, now ... Miss nak tunjuk kat kengkorang semua ...
proses proses pembikinan karipap pusing terlazat seantero alam neyh !!

Karipap Pusing Zaharah ... !! 
heee ...^^


** yg bOolat bOolat neyh ... doh yg akan dilenyek, di gulung & dipotong kejap lagi 

** Ini doh yg dah di potong & gulung .. nak wat karipap pusing kan..
that's y cenggini ghupe nye ..~

** Inti ubi merah ... tumis kari ... :)

** Haa ... comel kan ?? hand make taw ! tak de acuan acuan pon ...~ 

** Frying process ... ~ nyum nyum ..^^

** Taraaa !! Dah siap pon ... dan sedia di - ngap ! ^^



Haa... amacam ??? 

mOhon terliuQ' lah ye .... hehehehe ...


Sesapa yang nak buat tempahan, boleh aja ... 
tapi kalau nak senang, area kuantan sahaja lah ye ... 


Ekceli, masa zaman Miss skolah skolah dulu, mmg mom ambik tempahan
kuih muih ... utk restoren, hotel ... jamuan jamuan ... dll ... 
(^^,)v


Sekian laah untuk kali ni ...

Notebook neyh wat hal lak ... tak masuk charge ...

Tak dpt lah nak bebel & celoteh pepanjang lagik ...
hukhuk 



Maaf lah kalau u'olls rasa tak sampai motip celoteh Miss kali neyh ...
huhuhu... 


Sekian sahaja ... 


IlalliQa' .... Wassalam ...


# nOta kaKi : Untuk breakfast besok ... mom akan masakkan Nasi Lemak !!
Pon ke-mengidaman ku jugak! heee^^ 





**Peace, with IMAANN ...~** (^^,)v


** Don't forget ... PRAY FOR GAZA TOO !! ** :')



~ INSPIRASI HATI ~





Salam Mahabbah wa Rahmah ...

Salam tengah malam buat semua ...~ 


** Disebabkan hapdet nya pepagi buta.. so ucapan nya pon 
tengah malam ye ... ?! 
(*_*')


Okay, Miss masih berjaga di kala ini .. bikin apa ??

huhuhuhu ... 

Ekceli, Miss sedang berjihad & bertempur disaat ini ....

tengah study ooiitt  !! ngapal ngapal dan ... ngapal ...~

**fine, cam bajet rajin lak kan ?! 
(>__<')


memang tengah rajin .. sebab nak exam ! hekhekhek ..


okay okay .. semakin hampir ke awan belayar di alam ke - merapuan !
**maafkan saya ...~ biaanee ...~ 
(-__-')


Sebenarnye .. Miss tidak lah keseorangan ... 
I have My SuperiOr mOmmy here ... 


Beliau juga sedang berjihad sambil 'goyangkan kaki' beliau ...
ataupun kami adek beradik namakan aktiviti mommy kitorang neyh as >>>
"remp-it" ... hahaha.. 


tahu tak kenapa ?? 
sebab ... mom sibuk fighting & struggling
 menjahit untuk siapkan tempahan baju sekolah ...
sekolah dah nak mula tak lama lagik kan ??
 wuwuwuwuw..


Sesungguhnya mOmmy saya sangat tabah !! 


I HEART YOU LAH MOM !! :'D


Dan ternyata, beliau lah sumber utama INSPIRASI HATI ini ....~


The One & OnLy .... 
My Mom .. ~ :')


Selain yg UTAMA ... 
ALLAH taala & RASULULLAH ...
 Indeed, they are the most inspired for my life .. ! 


Tanpa ALLAH ... takkan mampu terdetik perasaan kan ?! 
Tanpa RASULULLAH s.a.w pula .... takkan kita mampu belajar 
mahupun mengenali apa itu inspirasi terbaik ! 

Am I right ??! 
(^__^')

My Dad pulak ?? apa bikin nya ?? ape lagi ... sudah jauh belayar ... 
maklumlah ... beliau pun penat berjihad disiang hari 
demi rezeki kami sekeluarga ...~


And, for sure .. he is my Super Dupper Daddy ..!
heee ...^^


Owhh yaa !! 

tadi juga sebenarnya Miss ditemani dengan 
Encik Kopi Susu a.k.a my future Supir 
for my kereta kuda ... :p


TETAPI !! 

Setelah beliau menaiki bahtera nye, dan melabuhkan layar .. 
maka, beliau pun berlalu meninggalkan Miss di alam nyata ini...
 demi meneruskan pelayarannya ...~

isk isk isk isk isk ... 
(?__?')

selalu begitu ....~ 
Dan sekarang akan ku jalankan operasi merajuk sepanjang hayat !

Huh !!?
(+__+')



STOP !! 


jOm layan lagu peberet Miss neyh jOm !! 



"INSPIRASI HATI"

Dear yOu ... ~ 

:')



Kasih kaulah inspirasiku ...

Bila sendirian fikiranku buntu
Mengingati dirimu
Dikau tiada lagi di sisiku
Hatiku sayu bertambah pilu



Kasih kau inspirasiku
Kau mengajarku erti kehidupan ini
Takkan ku lupakan nasihatmu
Kerna ianya berguna untukku



Seringkali aku berdoa pada-Nya
Agar tabah menyusuri hidup ini
Ya Allah berilah ku kekuatan
Untuk tempuhi dugaan yang mencabar



Sekiranya ku mendapat pengganti
Ku harapkan insan sepertimu oh kasih
Banyak membantu dan mendorongku
Menjadi hamba yang taat kepada-Nya



Walau dirimu tiada lagi
Tapi hatiku tetap kepadamu
Kenangan bersamamu subur mewangi
Takkan luput dari ingatanku
Takkan luput dari ingatanku…


# Sang by - De-Hearty


**  Dear yOu ... 

"Harap nanti, kalau Anna dah takde ... 

Khai dengar lah lagu neyh ye ?? 

Itupun, kalau betul & memang Anna neyh 

INSPIRASI HATI Khai ... Though I already know that 

I am not the best & perfect enough to inspire 

your days even more to inspire your life ...~" :')




Sekian sahaja kali ini ...


Mengalir pula titisan Mutiara dari mata neyh ...



Semoga dipertemukan lagi dengan hari hari yang mendatang ....



IlalliQa' ....

Wassalam ...



# p/s : "Maafkan Miss ... andai entry kali neyh .. carca marba emOsi nyeh .... huhuhu .."





** Peace, with IMAANN ... ~** 

(^^,)v 



** Don't fOrget ... PRAY FOR 

GAZA TOO !! :')





FINAL EXAM JUST AROUND THE CORNER !!!

Salam Mahabbah wa Rahmah semua !!
Salam Sayyidul Ayyam juge ...~ 
(^__~')
Today Miss nak story perihal final exam utk sem 5 yang dah tak lama lagi bakal menjelang ~
huuraayyy !! 
:'D
**huraayy lah sangat kan Farhana ~ (-__-')

**Silakan ketik pada gambor untuk tumbersaran & kejelasannya !
kalau teringin nak tengok ler ...hukhuk~
See ... !! 
Dah tak lama kan exam nye .... huhuhuhuhu
Start exam first paper 15 January .... sampai lah 18 January ... 
5 papers to sit !
(~__~')
Semua exam tiada sehari pun 'gap' !! 
takde break pon dua 0r tiga hari macam exam sebelum sebelum neyh ... 
Serius sesak nafas ku !
hukhukhukhuk .... (?__?')
Subjek sem neyh semua nya tough tough ... 
Semua nye 3 credits hours ... memang subjects yg berat ...
for sure tak boley memain setadi nyeh ~
wuwuwuwu....~
Takpe takpe ... InsyAllah pasti bOleh !!
weeeeeee ....^^
But now, I'm at home ... ingat kan nak balik besok ... tapi mOm tak kasik...
mOm suruh balik after adek adek dah mula sekolah ... 
oMo ! omO ! oMo ! 
(+__+')
Dah la bawak balik nye just slides notes ... buku yg sangat penting tak bawak balik ...
ce mane neyh?? 
Plus, pepaham je lah kan .. kalau dah balik umah neyh... berapa sangat lah masa yg ada nak ngadap buku & study ...??
hukhukhuk... pity fOr me... ~ 
(!__!')
sabar jew lah Farhana Amirah ....
InsyAllah kamu pasti boleh , pasti berjaya ! 
**sOdap kan hari sendirik jew laaahhh....~
Apa apa pun ... 
Miss wish bittawfiQ wannajah ...
to aLL my frens out there yg  nak final tak lama lagi ...
Especially to aLL my besties ~ 
and and and andddd...............
to my Mr. Supir kereta kuda !! 
heee....^^
BittawfiQ wannajah sayang .... !!
(>__<')
Okay lah .. tak mau bebel pepanjang ....
Enough for this time !
see you soon  guys  ...
IlalliQa' ... wassalam .... ~

رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا


(Ingatkanlah peristiwa) ketika serombongan orang-orang muda pergi ke gua, lalu mereka berdoa: "Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan ugama kami".  # AL - KAHFI : 10 




**Peace, with IMAANN ....~** (^^,)v


**Don't fOrget .... PRAY FOR GAZA tOo !! **
:'D

~ SPEECHLESS WEDNESDAY ~






Salam Mahabbah wa Rahmah semua !

^__^


Okay, bese nye ... asal Rabu jek .. blogger blogger seme ... mesti 'hapdet'
entry dorang "WordlessWednesday" kan kan kan ??


But, for today .... Miss tak mau guna pakai term tersebut ... kerana ...
for this Wednesday .... its such a SPEECHLESS day ~
banyak bende yg berlaku ... sampai tak terkata rasa nye ... huhuhu
(-__-')

**Walaupun dah masuk 27th December 2012 (THURSDAY).. 
Miss nak story jugak !! tak kire ! >__<'


You know why ??

macam macam yg terjadi utk hari ni..... huhuhu
**eyh yeke macam macam ?? gasak laa...hehehe ..


Actually hari ni Miss teman my Sis BeLLa pergi ke sekolah dia kat Pekan ada urusan pendaftaran sesi 2013 dia hari ni ... so, we've went with our cousin ... Fatin ... and for the first time kami bertiga berjalan jalan menaiki bas .... huhuhu ...


memang haru ... Bese nye jenjalan kat area bandar kuantan neyh jek ... rayap naik kaki ... tapi kali ni .. masuk daerah lain .. takkan nak naik kaki je kot !


And, disebabkan my Dad busy today... so, kami pon survived lah sndri pergi ke Pekan tuh dengan BEE HUAT a.k.a  "kuda belang taik cicak !" 
hakhakhak .... 
**sesuka secukup rasa maggi je aq kasik nama manja bus tuh kan?? hahaha :p



**tampan kan "Kuda belang neyh ?? hekhek ..


Masih gagah bertenaga taw bus neyh ... nampak mcm dah tak power .. tapi rupe nye .. power lagik ... ! heee^^


Cuma kat dalam nye je lah .. conteng sana .. conteng sini... 
kompom pasti sure ... !! keje keje bebudak vandalism yang buat ... 
haishh ... ape nak jadik lah agaknye yek ??


pokok dah berjuta juta batang kene tebang tetiap hari nak dibuat kertas ... 
neyh deme nye... macam dah tak cukup sangat kertas nak diconteng ... 
masalah masalah.. 
**okay ... dah setat babling! tapi mmg kene babling .. apa nak jadi.... ??!! =__='


Dah... Miss bukan nak crite hal mereka mereka yg kurang belajar & hadam subjek Sivik sekarang ! wuwuwuwu ... >__<'


Haa... then, sampai lah kami di bandar Diraja Pekan, Pahang ... jalan punye jalan ... lalu lah depan Muzium nye .. perh.. ternganga dua saat !
hahaha... setelah muzium tersebut siap diubah suai ... Miss dah tak pernah jenguk lagik... last jenguk masa kekecik dulu ... dah berkurun kan ?? hikhik ..


Tapi ...sure santek sekarang neyh habaq hang ... ! ade bangau lagik dlm kolam depan muzium tuh ... ade arca arca ... haiwan .. kuda, gajah ... lagi ape ntah ... tak dpt dikenal pasti pula ... huhuhu... 


maklum lah ... kitorang tgok dr jauh jek ... sbb ade tujuan lain lagik nak di settle kan.. lain kali, ade rezeki insyAllah pergi lah kot ... zaman bila tuh .. tak pasti ... 
hehehe... :p


jalan punye jalan .. sampai lah ke sekolah nye .... settle seme seme hal ... bayar itu ini ... and sempat potong kek lagik .. kengkwan Bella punye keje lah tuh.. bebudak STC .. kalau ingat mereka ... ade dalam entry # INI # 


lepas habis sesi bersama mereka, kami pon gerak balik ... 
upss.. ekceli bukan balik .. tapi gerak keluar dari sekolah tu jek .. 
dan meneruskan kembara kami .. 


memang kembara ... jalan kaki .. serata alam kami jalan ... **yeke??**
pergi kedai buku, pergi bank ... hajat nya nak balik terus kalau ade Encik Kuda belang tuh berhenti .. sebab mmg bus tuh amek penumpang dekat bank yg ktorg pergi tuh .. 


Tapi, sadis nye .. elok elok jek sampai turn urusan Bella, bus pon sampai lalu meninggalkan kami yg ke- PANA an didalam bank tersebut ... hnya mampu memandang sepi bus yg berlalu pergi ... huahuahua ... (?_?)
melangut lah kami menunggu bus tersebut kembali ...hukhukhuk


At last, setelah berada dialam penantian yg penuh penyiksaan selama hampir sejam, encik kuda belang pon kembali ... 
yeayyy !! Alhamdulillah ...~ :'D


Dengan bahagianya ... kami panjat kuda tersebut dan bermulalah perjalanan ... 
agak ramai juga penumpang yang ada .. kire nak penuh jugak lah.. 
sebab bus tambang kan.. ade orang nak naik, dia berhenti amek ... 


Tapi, tetiba !! 
kami di terkejutkan oleh seorang insan ni (LELAKI)... 
dia duk sengsorang dekat seat tuh... tetibe jek tumbok tumbok seat depan dye .. tekejut seyh ...~ 


sume penumpang lain saling pandang memandang antara satu sama lain ... 
**CUAK !!**


Miss cuak jugak ..tapi still cool lagi ... then, sekali mamat tuh pusing belakang ..tepat pandang Miss dengan mata merah nya ... sambil tangan dia seolah olah ajak bertumbok ! pergghh... memang berganda lah kecuakan nye !!


Tapi, Miss pandang je lah .. tangan pon dah ready dikepalkan n menanti hint utk bertindak ... wuwuwuw... **mcm hebat jek kan ?!


keadaan yg cenggitu ... nak tak nak ... kena lah siap sedia dgn ilmu pertahankan diri yg ada ... kan ?! yang penting, jgn panic !! 
^^,v
**nasihat umum dari MissLight ~ hiii ... :D


okay, pastu ... Mamat tuh duduk balik kat seat dye diam diam ... tak lama pada tuh, dye tumbok tumbok lagik seat ... siap nak tumbok tingkap bus lagik u'olls !
seram giler ... lagak gaya nye mcam berinteraksi dgn sesuatu pun ade.. 


Miss bila tgok mamat tuh amok cenggitu, terus tak boleh duk diam lah .. mulut neyh tak berhenti membaca apa yg patut ... tengah tengah Miss baca Ummul Kitab, (niat dlm hati nak hembus lah kat mamat tuh dr tmpat Miss) mamat tuh terus tetibe tumbok lagik sekuat hati .. lagi kuat dr tumbokan sblom nye ... macam ade effect je bile Miss baca ayat tu ... huhuhu .. 


kalau kerusi tuh bernyawa ... ade kerusi tumbok balik agaknye kan?? 
**okay....merapu ~ maafkan saya ...~ (=__=')


pastu, mamat tuh tetibe bangun, pergi ke pintu tengah bus tu... then nak terajang pintu pulak ... Miss yg betul betul duk dekat dgn pintu tuh... mmg berdebor laaa....
dah semakin bersedia utk bertindak .. tapi, sabar kan hati ni... kalau ikut nafus ammarah ... ade Miss hamun mamat tuh ... 
**tapi takut jugak.. kang tak pasal pasal masuk buletin utama pulak mlm besok ! hahaha ... :p


tak lama tuh.. pakcik konduktur bus tuh cakap yg mamat tuh mental sebenarnye... 
perghh ... mmg tak sangka lah... buat nye dia bertindak lebih ganas lagik .. haru biru seme orang dlm bus tu... huhuhu


then, mamat tuh turun sebelum destinasi terakhir ... Alhamdulillah ... berterbangan perasaan kacau bilau kerisauan kami semua tadi ... huhuhu


Kami turun di terminal.. solat Zohor .. then, sambung kembara .. Bella nak beli barang dia pulak ... merayap lah kami bertiga tetengah terik mentari tuh.. 
naseb baik ade payung magic ... ! tahu kenapa payung magic ??


sebab payung tuh, boleh terbukak sendiri .. hahaha... 
ekceli payung tuh agk rosak .. kene lilit dgn pelekat dia baru tak terbukak ... 
kalau terlerai lilitan nya .... 
taraaaa.... ternganga dengan sendiri nya payung tersebut ... !!


cuba bayangkan .. tgh tgh pegang .. tetibe terbukak payung tuh tengah tengah org ramai ... hahaha... mmg tu lah yg terjadi td ... dlm kedai pulak tuh... hahahahaha.. senak perut kitorang ketawa ...  
**haru haru ... (-__-')


nak dijadikan cerita .. Allah taala temukan lagik kami bertiga dengan mamat mental tadi... tengah nak lintas jalan pulak tuh ... ya Rabbi ya Kareemm ...
bayangkan cemana perasaan cuak itu kembali ?! blllerrr  ~ 


Alhamdulillah takde pape .. cuma mamat tuh pandang je lah dengan mata merah saga dye tuh ... siyes dup dap dup dap jantung neyh... 
bukan kerana panahan asmara ke hape ... 
tapi sebab cuak & takut kalau kalau dia tumbok ktorang..
tak pasai pasai melambung ke tengah jalan... penyek dak kereta yg lalu lalang ... 
huuuu... wana'uzubillah minzaalikk !! 
**masuk nightline pulak kang ... huhuhu ...~ 



lepas tu ... kami menuju lah ke tempat tempat yg berkenaan.. 
beli beli beli ... (Bella je lah ) then, kami kepeningan utk meneruskan hala tuju ... tak taw nak p mana dah... hehehehe... dah la lapaq ... ! 

last last decide .. balik je lah naik rapid kuantan.. hala ke cenderawasih ... 
*tengah free service nye sekarang ni..! rugi la kalau tak guna kan? hiiiii^^**

**haa.. neyh lah encik encik rapid yang ada di bandar Kuantan ^^

nak carik encik rapid pon sekian .. tak tahu plak kene tggu kat terminal makmur tuh.. kitorang lak tercongok tggu kat bus stand pasar ... hahaha.. 
tak pasal pasal kene berjalan ke terminal semula... 
dah naik, lain pulak cerita nya dalam bus tuh ...


ade sekumpulan bebudak lelaki duk seat belakang dlm bus tuh.. tunjuk perangai 'berhingus' dorang ! depa duk menggatal ... angkat angkat tangan duk lambai lambai kita .. bila pandang, buat buat garu kepala lah .. usap usap dinding bas la... motip please ... ??!! 


depa ingat kita ni budak sekolah macam depa ka ?? apa nak jadik laa bebudak sekarang neyh .... sadis  betul ! siyes ckap .. Miss pasti & yakin bebudak tuh budak sekolah rendah .. takpun bebudak menengah rendah .. form1@2 gitu... haish....
mmg speechless lah !! (+__+')


Dah smpai cenderawasih tu... kami singgah carik makanan kat pasar malam .. lapaq weyh ... beli mcam macam ... pizza, murtabak mini, and keropok lekor yg boolat boolat tuh ... **banyak ke?? tak kan ?? hehehe ... :p


Pastu serba salah nak bawak balik ke ... nak makan terus ... hari dah petang sgt ... bawak balik kang, kesian lak kat adek adek kat umah tu.. sure tak cukup nk bg dorang sekali.. 

last last kami berkelah kat taman buruk yg ade kat situ .. 
taman buruk?? haa..taman tuh lah yg berjasa masa hang kekecik kanak kanak sirap dulu Farhana Amirah oooiitt..  duk bermain di situ... huhuhu... 
tapi siyes dah buruk .. ! tak terjaga ... but, ade jugak bebudak lepak n dtg main .. 


kitorang lak, siap berkelah lagik...! hehehe... tu pon .. kerna terpaksa ...~ 

dah siap siap makan, Bella & Fatin g ke kedai semula.. beli aiskrim pulak... untuk adek adek... kesian .. kami makan sedap sedap .. at least, ade jugak bawak balik buah tangan utk dorang kat umah kan ?? heee... ='D


pastu, dengan peerut kenyang, kami pon pulang .... 
Alhamdulillah pulang dengan selamat .... Alhamdulillah jugak, sepanjang perjalanan kami tadi, tak hujan... :')

Tapi series ... kepenatan nya.. memang tak terkata ... nak tercabut kaki kami kot !! hukhukhuk ... (?__?)


Semua yg berlaku dari pagi, sampai ke nak balik tuh... terlayar dalam kenangan kami bertiga .. untuk 2012 neyh ... 


layak lah kan Miss buat entry neyh tajuk nye ... 

"SPEECHLESS WEDNESDAY"


tak terkata .... ~
**tapi berlambak jugak kata kata yg berterabur kat sini kan?! 
gasak laaahh .....~ hehehehe.... ^^



Okay lah, sekian sahaja untuk hari ini ....

hOpe the best ever for tomorrow !
Bi iznillah ... insyAllah ..~


AdiOs amigos ... !!


ilalliQa'... Wassalam ... 





**Peace, with IMAANN ....~** (^^,)v

**Dont fOrget !! PRAY FOR GAZA TOO !! :')





PUT YOUR FULL TRUST & HOPE JUST TOWARDS HIM !!

Salam Mahabbah wa Rahmah .... ~
:)
Bila susah, tiada gelisah ...
Bila miskin, syukur pada Tuhan ....
Bila sakit, tiada resah dijiwa ... 

ke - PERCAYA an .... 
sangat bernilai .. teramat bermakna ... 
PERCAYA kepada manusia ... adakalanya kita dikhianati ...
adakalanya kita disakiti ...
adakalanya kita dikecewakan ...
Namun, ke - PERCAYA an kepada -Nya...
kita tidak akan pernah dikhianati ...
tidak akan pernah disakiti ...
tidak akan dikecewakan ...
Sesungguhnya, hanya kepada ALLAH s.w.t. lah kepercayaan itu diberikan ...
Bergantung haraplah hanya kepada-Nya ...
Setiap apa yang mendatang adalah dengan izin-Nya ... 

Percayalah ... ada Rahmat disebalik tiap apa yang berlaku ...

Allah taala berfirman di dalam kalam suci - Nya .. 
Surah At- Taubah :51 >>>


9:51


Katakanlah (wahai Muhammad): "Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dia lah Pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal".



Ucapkan lah kalimah istirja' tatkala diri ditimpa & didatangi ujian ... 


2:156


(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali."


Rasulullah s.a.w. ada bersabda mengenai adanya hikmah disebalik setiap ujian ... 

 "perumpamaan orang yang beriman apabila ditimpa ujian, bagai besi yang dimasukkan ke dalam api, lalu hilanglah karatnya (tahi besi) dan tinggallah yang baik sahaja!"



"KEPERCAYAAN & HARAPAN KEPADA ALLAH TAALA ITU ADALAH KOMITMEN UTAMA SEPANJANG HAYAT ... BUKANLAH SEMATA MATA KETIKA DIRI DALAM MUSIBAH & KESUSAHAN SAHAJA ..."



**Therefore, just put your full TRUST & HOPE only towards HIM !! 

ALLAHUAKBAR !! :')



**Peace, with IMAANN .... ~** 

(^^,)v



TIMBANG & BUANG !!



Hallu everyone.. !!
Selamat tengahari + petang juga Miss ucapkan...~
(^_^')


Okay... ape bende yang di timbang & dibuang neyh u'olls.....??


APAKAH ??? KENAPAKAH???


Actually... dari hari tu lagik Miss nak menimbang berat belog neyh...
entah bape kiLo laa agaknya keberatan beliau.... 


*eyh, sesuai ke beliau?? gasak laa...~ -_-'






So... bebaru tadi... Miss teringat... nak pulak alang alang dah terjah lab neyh... 
*untOng bukak lab neyh... kalau tak, jgn harap ! grrr~



Dah .. dah... dahh... emOsi tak stabil puler saat ini...~
 huuuuu... ?_?



Then, tanpa belayar lebih jauh lagi... Miss terus terjah uncle Google untuk dapatkan web ape yang ade service timbang menimbang berat belog....



Pastu... miss jumpe DUA web yang ade service neyh... >>>


# WEB SPEED TEST
&
# PINGDOM


Web Speed test tuh... Miss try sebab mostly blogger lain guna servis dr web tuh... 
Pingdom pulak, Miss dapat dr >>>



 ** JOMBINABELOG



Nak dijadikan ceritanya.......
Miss timbang memula guna Web Speed test tuh... 


okay fine.. ternyata berat !! 


Sebab.. kalau nak tahu belog kite berat atau tak.. 
seharusnya .....


TAK EXCEED100kB !!


So, my first result >>>
176kB... **giler berat kan?? =_=!



Try guna Pingdom... tak lepas lpeas.. asyik kua >>>


"Unable to connect to test server"


*Sabaw jew laahhh.... ~
z_z'



Bila dah sedaw keberatan lemak lemak terkumpOl dalam belog neyh... Miss pon gelabah ler...
dan bermula lah scenes me- REMOVE widgets yang berterabur kat sidebar tuh...



**sOry... tak dapat nak wat screen capture.. sbb PC neyh takde PHOTOSCAPE.. & nak gune printscreen keybOard tak gheti !! poOr me..~ =/


TAPI !!
Kalo sesape yg rajin jengah laman Miss neyh.. mesti kengkorang pasan ape yang dah 
Miss ' hazaf ' ( buang ) from that sidebar ~ 
wuwuwuwu... ?_?



So, sekarang setelah dah tak tahu nak remOve ape lagik.... Miss pOn melancarkan mOgok>>>
"LANTAK PIII LAAHHH... !!" 

hewhewhew...~ 



Btw, my final result is >>>


#
 Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1misslightofhappiness0210.blogspot.com/130.04 KB2.33 seconds0.02 seconds



Kire orait lah tuu kan kan kaann......... ?????
mOhon anggukkan kepala anda !! 


**pujOk aty sendiri !! 
~_~"



Herrmm.... sekian sahaja lah aduan kali neyh...~



**NOTAKAKI : "sesiapa yang ada idea berkenaan, apakah lagi yang Miss perlu lakukan (skema) ... sila salurkan idea idea beras bernas anda di kotak kritikan kat bawah neyh ea ...?! 
ArasOo??? "




AdiOs amigOs !!

 
IlalliQa' sume...~


Wassalam.................^^

ADA APA DENGAN CREPES??????






Hallu everyOne..!! 


Selamat petanG AhaD....~
(^_^)


Okay... baca jew tajOk entry neyh... dah sah sah menggambarkan satu
persOalan a.k.a pertanyaan... kan kan kan??


"ADA APA DENGAN CREPES???????"


See...!! punya lah banyak questiOn marks nyeh.... 

Seems like there's a BIG QUESTION .... 


Bukan ape... Miss pOn pelik + heran dengan ledakan ke- femesan 
"CREPES" neyh....


haa...sebut sebut jugak... mesti ade yg tertanya tanya ...


"CREPES??? APAKAH???"


Neyh diaaa....>>>> 

taraaaaaa.......!!!

** Neyh... durian crepes... !! ^^


**perghh.. melting kOt nengOk nye... (!_!)


fOr yOur infO... gambar rajah di atas menunjukkan sejenis dessert..! 


Miss neyh... boleh dikatakan penggemar dessert lah jugak... nak pulak...
Caramel Pudding...!! 

Memang lah my peberet...~
(^_^')


Especially my Mom yang buat... giler giler Miss ngadap  nyeh... start dari masak 
air gula... bancuh adunan sampai lah jadi begini...>>> 




**melting tak u'olls tgOk?? upss.. sOry, dah kene bedal, baru nak snap..!! 
plus, ini pic dah berkurun lamanya....~ heeeee^^



My mOm memang expert bab bab baking neyh ... desserts ke... cakes ke... ape ape jenis kuih ke... mmg prO lah..!!

Maklum laahh... ~

She is a SUPER MAMA...!!
(^_~')


Okay, dah start belayar ke awan...!! 
Maafkan saya...~
(-_-')


Then, straight to the mOtip ~


Berbalik kepada persoalan kita di awal tadi... 
Ada apa dengan crepes neyh??


Miss keep wondering... kenapakah ianya sangat femes sekarang ni..??

Besh ke...?? sedap ke...?? mabeles ke...???


**banyOk benOr sokLan nyeh....~ (x_x')


Once tgOk gambar nye pOn dah melting weyh....!! 


Then, tetibe hati ini di palu kemahuan & keinginan yg memuncak
untuk menyumbat crepes tersebut ke anak tekak !! 


Dari sumber sumber yg Miss selidiki... Crepes neyh... ade macam macam flavors..
Ade perisa dOyan... mangga... jagOng... cempedak dll..~ 


**Miss teringin nak mamam yg mangO punye flavor..!! 
hukhukhuk... (?_?)


Dimanakah dapat ku jejaki nya???


**Sesape yang tahu.... toLong & bantu lah ye maklumkan kpd ku...huhuhu...~ 


But, why nOt Miss mintak mOm jew yg buat kan...??? 
ye dOokk??!

**BINGO !! **

=D

For sure, LAMBAT lagik !! kene tunggu sem breaks lah cenggini..~
(!_!)


Takpe takpe... sabOr... sabOr... SabOr Farhana Amirah....~
huuuu... ^^



So, for the conclusion ... 
tak terjawab lagik lah persOalan bagaimanakah rasanya 
Crepes neyh... disebabkan, tekak ni tak menerima kunjungan -'nya' lagi..~



Nanti, kalau dah dapat rasa sendiri.. Miss stOry the mOrY kat u'olls okay...?!



**haa.. kalau ade readers yg dh pernah rasa.. share lah perasaan anda anda sume di kOtak kritikan kat bawah ni ye..! 
(",)v


Sekian saja persOalan utk petang yg permai ini...~

SemOga ketemu lagik  !!


IlalliQa'.... Wassalam...~ 

(^^,)v


Lagik pics CrepeS....>>>>


**saje nak kasik kOrang terlioQ' pepetanG cenggini...~
eheks..! 
(>_<')


**crepes berinti chOc !! 


**crepes berintikan MANGGA !! ^^


** crepe jagOng !! nyumm nyum  ~ =D


Okay... papai sume oranG...!! 

weeeeee^^


SEGENGGAM TABAH KU PERTAHANKAN !!





DIA........ takkan pernah berhenti menguji setiap hamba - Nya....

DIA....... menurunkan segala ujian...... pasti bersama Rahmat - Nya yang tersendiri.....


Aku..... hanya insan yang lemah... hanya mampu berserah... bersama harapan...
Agar terus bisa melangkah... dengan ketabahan, kesabaran & kekuatan
yang tiada surut nya ku pohon & ku pinta... 


Hanya dari - NYA.......~


Namun ku percaya........




"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya..."
 Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".



Dan dari ku hanya...... 



SEGENGGAM TABAH


Bertali arus dugaan tiba
Menakung sebak airmata
Namun tak pernah pun setitis
Gugur berderai di pipi

Tidak ditempah hidup sengsara
Suratan nasib yang melanda
Menongkah badai bergelora
Diredah bersendirian

Bagaikan camar pulang senja
Patah sayapnya tetap terbang jua
Sekadar secicip rezeki
Buat yang sedang rindu menanti

Segenggam tabah dipertahankan
Buat bekalan di perjalanan
Kau bebat luka yang berdarah
Kau balut hati yang calar

Telah tertulis suratan nasibmu
Derita buatmu ada hikmahnya
Terlukis senyum di bibir lesu
Tak siapa tahu hatimu

Biarpun keruh air di hulu
Mungkinkah jernih di muara
Biarpun jenuh hidup dipalu
Pasti bertemu tenangnya...~




**Segenggam Tabah by Inteam...~



Akan ku nantikan sinaran hikmah - Nya......~

:')




**Peace, with IMAANN....~** (^^,)v




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...